Tojásfestés Letkésen

Kedvenc

Április 10. vasárnap, 13:00-tól!   
Tojásfestés zöldség levelével, fűszerekkel.
Fessünk húsvéti tojást természetes anyagokkal! Így környezettudatos módon nem vásárlunk mesterséges színezőanyagot tartalmazó tojásfestéket, hanem növényekkel, zöldségekkel színezünk.
A locsolók és a gyerekek is örülni fognak a különleges tojásoknak és kevesebb csokoládétojással is beérik, ami külön nyereség egészségük és pénztárcánk szempontjából.
A festővízben főzzük meg a tojást. Esetenként kicsit érzik majd a zöldség íze a tojáson, ezért ha ezt nem szeretnénk, akkor kukót fessünk. A kukó kifújt tojást jelent. Mossuk meg szappanos vízben a tojást és töröljük meg. Majd fúrjunk zsákvarró tűvel egy kis lyukat a csúcsán és az alján is. Illesszük a szánkhoz és fújjuk ki egy edénybe a tartalmát.
Hagymahéj, lila káposzta, kurkuma:
Próbáljunk ki többféle technikát. Kezdjük a legegyszerűbbel. Fessük különböző színűre a tojásokat. Barnásvöröses színű tojást kapunk, ha vörös-vagy lila hagyma héjával festjük meg. A hagyma száraz héját tegyük egy lábasba, öntsük fel vízzel, tegyünk bele egy csipet sót és ecetet (utóbbi két hozzávaló az alább felsorolt növényekre is vonatkozik) és kezdjük el főzni. Amikor felfőtt a víz, tegyük bele a tojásokat és főzzük még 10-12 percig. Majd vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Ezt követően vegyük ki a vízből, szárítsuk meg és töröljük át szalonnabőrkével vagy egyéb étkezési zsiradékkal. Lila színű tojást kapunk, ha lila káposzta leveleit felaprítva megfőzzük, majd leszűrjük és beletesszük a tojásokat. Minél tovább állnak benne, annál sötétebbek lesznek. Narancssárgás lesz a tojásunk, ha kurkumát főzünk fel sóval és ecettel, majd megfőzzük benne a tojást. Meggyszínű tojásunk lesz, ha cékla lében főzzük meg. Zöld tojást kapunk, ha előbb sárga, majd kék festő lében áztatjuk a tojást. Illetve friss zöld levelek, mint csalán, spenót is alkalmas a célnak.
Petrezselyem:
Még szebb tojást kapunk, ha természetes növényi ábrát alakítunk ki rajta. Nem utolsó sorban új funkciót adunk a művelethez szükséges lyukas, felszaladt harisnyánknak, harisnyanadrágunknak, mielőtt a szemétbe dobnánk. Vegyünk néhány szál petrezselymet vagy szedjünk a zöldben formás, apró levélkéket. Vegyük elő a tönkrement harisnyánkat és vágjunk le belőle akkora darabokat, hogy belecsomagolva a tojást, szorosra tudjuk kötni. A zöld levelet helyezzük a tojásra. Meg is nedvesíthetjük, hogy jobban tapadjon. Majd húzzuk rá a harisnyát és olyan szorosan kössük meg egy fonallal vagy madzaggal, hogy a levél ne mozduljon el. Tegyük bele a fővő vízbe és az előbb leírtak szerint járjunk el. Miután kihűlt, bontsuk ki a harisnyából és szintén kenjük be zsiradékkal száradás után. Ha jól dolgoztunk, akkor a levélkék helye világos marad, a tojás többi része pedig a festő lének megfelelő színű lesz.

Börzsönyi Piactér

Hozzászólások (0)

A hozzászóláshoz előbb be kell jelentkeznie!