„Akkor igazi szerzetesek,
ha saját kezük munkájából élnek.”
Szent Benedek Regulája 48,8

 Monasztikus életformánk Szent Benedek Reguláját követi. Ez az életszabály 540 körül született és mind a mai napig értékátadó. Az évszázadokon átívelő és időt álló életformát leginkább a közismert alappillér az „Imádkozzál és dolgozzál!” fémjelzi.

A 10-11. század fordulópontot jelentett a keresztény Európa történetében, a civilizáció újjáépítésében. Ekkor a benedeki életszabály hűséges és életszerű adaptálásából született meg a ciszterci életforma. Az „Imádkozzál és dolgozzál!” igényes egyszerűségben öltött testet.

Ugyanez az életforma hazánkban a 20. század közepén, 1955-ben, egészen sajátos körülmények között született meg közösségünkben. Az életeligazító, az „Imádkozzál és dolgozzál!”, ugyanaz maradt, de egészen más történelmi, társadalmi, politikai helyzetben kellett – és kell ma is – életre váltani és továbbadni.

Rólunk bővebben a http://www.cisztercimonostor.hu/ oldalon olvashat.

Miért éppen lekvárt készítünk?
 Saját részre és vendégeink számára mindig is készítettünk lekvárt, szörpöt. 2004-ben fogalmazódott meg bennünk az a gondolat, hogy fogjunk össze a környékünkön élő kiszolgáltatott helyzetbe került gyümölcstermelőkkel, akik a gazdasági életben bekövetkezett változások miatt nehéz helyzetbe kerültek. A megtermelt gyümölcsöt egyáltalán nem, vagy nagyon alacsony áron vették át tőlük. Sok családnak ezzel kérdésessé vált a megélhetése.

Tíz év tapasztalata alapján jelenleg:
 Kismarosról és a falu környékéről, a Dunakanyar és a Börzsöny vidékéről érkezik a gyümölcs: szeder, málna, fekete- és piros ribiszke, meggy, sárga- és őszibarack, birsalma, szőlő, szilva, bodza, csipkebogyó
a lekvárok éretten szüretelt, nem utóérlelt gyümölcsből készülnek
a feldolgozás azonnali, így a gyümölcs nem veszít ízéből, minőségéből
mesterséges adalékanyagot, tartósítószert nem tartalmaznak
termékeinket hőkezeléssel tartósítjuk
a gyümölcstartalom magas (65-100%)
cukorral vagy mézzel édesítjük
némely gyümölcsből cukor hozzáadása nélkül is készítünk lekvárt és gyümölcslevet
termékeink elkészítése és árusítása a HACCP előírásoknak megfelel, engedélyezett
Hangsúlyt helyezünk az egészségmegőrzés szempontjából fontos antioxidáns- és magas polifenol tartalmú lekvárok készítésére.
 Munkánkban elsősorban jelenlétünk minősége a fontos, a szeretetből és szolgálatból megszülető összefogás. A testvéri közösség, melyben élünk arra hívatott, hogy a szolidaritás útján ezzel a látható jellel vigye az igaz, jó, szép örömhírét mindazokhoz, akik termékeinkkel találkoznak.